Hoito-ohjeet

Tutustu huolellisesti ohjeisiin ennen poikasen hankintaa


Vaikka ohjeet perustuvat poikasen hoito-ohjeisiin, toimivat ne yhtälailla myös aikuisellakin!

Terraario

Poikaselle sopiva terraario ja terraarion koko on esim. muovinen Smartstore laatikko koossa 34 x 25 x 16 cm tai 40 x 30 x 19 cm.Terraariossa pitää vähintään olla vesikippo sekä ainakin kaksi piiloa, toinen lämpöisessä päässä ja toinen viileässä päässä. Pohjamateriaalina voidaan käyttää talouspaperia tai sanomalehteä, jolloin myös ruokinta on helpompaa ja turvallisempaa (jos ruokitaan suoraan terraarioon). Muista pohjamateriaaleista esim. Lignocel/Chips, Hamppuhake, Snake bedding tai Zoo Med Forest Floor sopii hyvin, joita löytää lemmikkieläintarvike kaupoista, myös puutarhaliikkeistä saatavaa käsittelemätöntä luonnon kuorikatetta voi käyttää pohja-aineena. Hyvä ilmanvaihto on myös tärkeää (terraarioon, jos siis käytät muovista laatikkoa kannattaa kolvata tai porata pieniä reikiä ilmanvaihdon saamiseksi).

Älä siirrä poikasta liian aikaisessa vaiheessa isompaan terraarioon, varsinkaan siihen lopulliseen kokoonsa olevaan! Terraario ei myöskään saa olla liian korkea, Kuningaspytonit eivät ole kiipeilevää lajia, kyllähän ne kiipeilevät jos siihen mahdollisuus annetaan, mutta se ei kuulu Kuningaspytoneiden luontaiseen käyttäytymiseen. Kuningaspytonin ruumiinrakennekin on jo sellainen, että siinä ei välttämättä voi hyvin käydä, kun korkealta tiputaan alas. Pohjapinta-ala on korkeutta tärkeämpi.

Terraarion sijoitus

Terraariota ei tule sijoittaa sellaiseen paikkaan missä ihmisiä liikkuu paljon edestakaisin, koska tämä saattaa stressata poikasta. Terraariota ei myöskään tule sijoittaa kylmään tai vetoiseen paikkaan eikä myöskään suoraan auringonpaisteeseen.

Puhtaanapito

Terraario on hyvä tarkastaa joka päivä ja mahdolliset ulosteet tulee siivota pois heti huomaamisen jälkeen. Terraarion perusteellinen siivous ja pohjamateriaalin vaihto olisi hyvä suorittaa noin kerran kahdessa viikossa.

Lämmitys, kosteus ja valaistus

Lämmitys sujuu parhaiten terraarion alapuolelle sijoitettavalla lämpömatolla tai lämpökaapelilla.
Lämpömatto tulee sijoittaa terraarion alapuolelle niin että se peittää 1/3 terraarion pohjapinta-alasta. Terraarion ja maton/kaapelin väliin olisi hyvä jättää pieni rako, ettei matto/kaapeli pääse polttamaan pohjaa, ja ilma pääsee kiertämään hyvin.Terraarion voi korottaa esim huopatassuilla niin, että laittaa 2-3 huopatassua päällekkäin ja liimaa huopatassut terraarion alapohjan jokaiseen kulmaan, ja ehkä myös keskivälillekin voi laittaa, joistakin kaupoista löytyy myös muovisia "korotuspaloja". Lämpökiviä ei saa käyttää, koska käärme voi polttaa siinä vain itsensä.

Ihanteelliset olosuhteet poikaselle ovat lämmittelyalueella noin 32-35°C ja viileässä päässä 25-27°C. Lämpötila voi laskea yöksi pari astetta. Itse kuitenkin olen pitänyt poikasilla tasaisen lämmön koko poikasajan.

Sopiva ilmankosteus kuningaspytonille on noin 50-60%. Yleensä iso vesikippo auttaa pitämään sopivan ilmankosteuden terraariossa, mutta jos kosteus ei tunnu nousevan tarpeeksi voi terraariota myös sumutella kevyesti kerran tai kaksi päivässä.

Nahanluonnin aikaan terraarioon voi myös sijoittaa wetboksin, tähän tarkoitukseen hyviä laatikoita ovat esim. muovinen jäätelörasia tai karkkirasia, mihin käärme mahtuu kokonaan, rasian kanteen tehdään päälle käärmeen mentävä reikä. Wetboksiin laitetaan kosteaa turvetta tai vermikuliittia (turpeen on oltava lannoittamatonta turvetta).

Kuningaspytonit ovat yöeläjiä, joten ne eivät tarvitse UV-valaistusta tai muitakaan erillisiä valaistuksia, päivänvalo on riittävä valo. Vuorokausirytmi on käärmeellä kuitenkin tärkeää olla, tämän aikaansaamiseksi riittää, että huoneessa jossa terraario sijaitsee on päivisin valoisaa ja yöllä pimeää.

Ruokinta

Kuningaspytonin poikaset syövät lähinnä muutaman viikon ikäisiä hiiriä tai rotan pinkkejä, poikanen ruokitaan noin 5 päivän välein. Ruokaeläimen kokoa kasvatetaan sitä mukaa, kun poikanenkin kasvaa, jolloin myös ruokintavälikin kasvaa. Suosittelen antamaan poikaselle ruuaksi mielummin rottaa kuin hiirtä.

Ruokaeläimet tarjotaan kaikki tietenkin pakasteina. Ruoka sulatetaan lämpöisessä vedessä, joko suoraan veteen tiputettuna tai ruoan voi myös laittaa pakastepussin sisälle jolloin ruoka pysyy kuivana. Jos tiputat ruoan suoraan veteen, niin kuivaa esim talouspaperilla lämmityksen jälkeen ruoasta liiat vedet pois.

Anna poikasen sulatella ruokaansa pari päivää ihan rauhassa omissa oloissaan.

Poikanen uudessa kodissa

Kun olet saanut poikasen kotiin, niin anna poikasen tutustua uuteen omaan terraarioonsa muutaman päivän ajan omassa rauhassaan, toisin sanoen vältä turhaa koskettelua. Tietysti päivittäiset normaali tarkastukset saa tehdä, että näkee kaiken olevan kunnossa terraariossa.

Kun poikanen on saanut sen muutaman päivän olla omassa rauhassaan, voit aloittaa käsittelyn, jotta poikanen tottuu käsittelyyn. Kuningaspytonit saattavat kuitenkin stressaantua liiallisesta käsittelyssä joten olisi hyvä muistaa, että poikasta ei käsitellä kauaa kerrallaan. Kerran tai kaksi käsittelykertaa riittää viikossa. Matelijat eivät ole sylilemmikkejä!