Kuningaspyton

Python regius


Perustietoa

Kuningaspyton eli pallopyton (Python regius) on myrkytön pytonlaji, jota esiintyy Afrikassa. Kuningaspyton on pienin afrikkalaisista pytoneista ja on suosittu lemmikkieläinmarkkinoilla. Tämänhetkisen luokituksen mukaan sillä ei ole alalajeja.

Aikuiset yksilöt kasvavat yleensä 90-120 cm:n mittaisiksi, tosin muutamat ovat saavuttaneet 152 cm ja jopa 182 cm pituuden, mutta tämä on hyvin harvinaista. Ruumiinrakenne on vankka kun taas pää on suhteellisen pieni. Suomut ovat sileitä ja molemmilla sukupuolilla on surkastuneiden raajojen jäänteet peräaukon molemmin puolin.

Kuviointi on yleensä musta vaaleanruskeilla kylki- ja selkälaikuilla. Vatsa on valkoinen tai kermanvärinen ja voi sisältää sekalaisia mustia kuvioita. Lemmikkieläin markkinoita varten on jalostettu useita värimuunnoksia: mutaatioita erilaisilla väreillä ja kuvioinneilla.

Nimitys pallopyton viittaa eläimen tapaan kietoutua palloksi stressaantuneena tai uhattuna.

Levinneisyys

Kuningaspytonia esiintyy Länsi- ja Keski-Afrikassa.

Elinympäristö

Suosii ruohikkoja, savanneja ja harvapuisia alueita.

Käyttäytyminen

Tämä maassa elävä käärme tunnetaan puolustautumismenetelmästään jolloin se kietoutuu tiukaksi palloksi, ja piilottaa päänsä ja niskansa keskelle. Tässä tilassa sitä voidaan kirjaimellisesti vierittää ympäriinsä. Suosikkipiilopaikkoja ovat muun muassa nisäkkäiden kolot ja muut maanalaiset piilot, joissa ne myös horrostavat kesän kuivalla kaudella.

Ravinto

Luonnossa kuningaspytonin ruokavalio koostuu enimmäkseen pienistä nisäkkäistä, kuten Afrikanniittyrotista, päästäisistä ja hiiristä. Nuorempien yksilöiden tiedetään syöneen myös lintuja. Vankeudessa niille syötetään yleensä kesyhiiriä tai rottia, joko esitapettuja tai pakasteesta sulatettuja, maan eläinsuojelulajin niin salliessa myös elävinä.

Lisääntyminen

Naaras munii 3-11, yleensä 4-6 suurta munaa. Se hautoo niitä maan alla, ja ne kuoriutuvat kolmen kuukauden jälkeen. Kuningaspytonkoiras saavuttaa sukukypsyyden 12-18 kuukauden iässä, naaras 24-36 kuukauden iässä. Ikä on vain yksi tekijä lisääntymiskyvyn määrittelyssä, toinen on paino. Koiraiden pitäisi painaa vähintään 700g paritellakseen, ja naaraiden vähintään 1000g.

Lähde Wikipedia

Omakohtainen kokemus Kuningaspytonista

Kuningaspyton on helppo ja vaivaton matelija, joka ei kasva kovinkaan isoksi, mistä johtuen mahtuu hyvin myös pieneenkin asuntoon, koska kuningaspytonille ei tarvitse hankkia mitään isoa terraariota. Itse olen kokenut räkin parhaaksi mahdolliseksi asunnoksi kuningaspytoneille mikä koostuu Ikean isoista matalista Samla laatikoista tai muista vastaavista ja "itse" rakennetusta hyllystä. Sisusteena pohjalla on lignoa, pari piiloa, vesikippo ja juurakko. Kuningaspyton on vartalonmuodoltansa melko pönäkkä, lyhyt ja pieni päinen, joten senkään takia en itse suosi korkeaa terraariota, enkä kiipeilypuita, koska kyllä se sieltä puusta alas mätkähtää, ja ihan käärmeen oman terveyden kannalta kannatan matalia terraarioita. Eihän ne luonnossakaan aikaansa vietä missään puissa makoillen, vaan maan alla jossain kolossa.

Paastoilu ja syömättömyys

En varsinaisesti voi sanoa, että ongelmia on, mutta yksi asia mikä aiheuttaa päänvaivaa on se, että kuningaspyton on tunnettu paastoilemisestaan. Tämän takia en välttämättä suosittele kuningaspytonia ensimmäiseksi käärmeeksi jos on kovin herkkä stressaamaan. Suosittelen ottamaan mahdollisimman paljon selvää kuningaspytonista lajina ja sen jälkeen kannattaa tarkkaan miettiä sitä, että pystyykö sitä "syömättömyyttä" katselemaan stressaamatta itseään. Jos pystyy, niin en voi muuta kuin suositella kuningaspytonia.

Asiaan vaikuttaa myös moni muukin asia, vuodenaika (talvikaudella pidetään paussia syömisessä) ja se onko asuinolosuhteet kunnossa. Liian avarat tilat eivät ole paras mahdollinen vaihtoehto kuningaspytonille, eli eläimen asunto kannattaa sisustaa melko täyteen ja piilopaikkoja pitää myös olla enemmän kuin yksi.
Terraarion siisteys voi myös vaikuttaa syömättömyyteen, jos piilopaikassa on pissaa, kakkaa tai vanhaa nahkaa (tuskin itsekään haluat syödä valmiiksi likaiselta lautaselta ruokaa). Kannattaa siis siivota ja pestä piilopaikka sekä piilo hyvin vanhoista hajuista/jätöksistä.
Kuningaspyton myös syö mielummin pimeässä kuin valoisassa. Eli tiivistettynä, puhdas terraario (puhdas pohjamateriaali ja puhdas piilopaikka), vuodenaika ja ruokinta pimeässä.Lisääntyminen

Naaraan pitää painaa vähintään 1500g ja koiraan 500g aloittaakseen parittelun (toisin kuin wikipedia painosta sanoo).